vardagens-dramatik_logo_alt
VKA-logga
man-stressed-while-working-on-260nw-796181494 2
VARDAGENSDRAMATIK.SE

Har du någon att fråga i realtid?

Uppmaningen att arbeta hemifrån har lett till att många människor idag sitter ensamma hemma med telefon och dator till hjälp. Möten sker via Zoom, Hang out eller Meet. Avslappnat, kan man tycka, du kan på videomötena, ha en snygg tröja kombinerat med ett par pyjamasbyxor.

Men hur arrangeras det stöd som i vanliga fall arbetskamrater utgör?
I förra veckan ringde jag till kundtjänst i en stor organisation. Min "äldreäldre" mamma behövde ett viktigt intyg, som hennes bank behövde, gällande hennes ägda lägenhet. En önskan som jag antog var mer än vanlig hos en organisation som just ansvarade för lägenheterna. När jag äntligen kom fram svarade en man på min önskan genom att högt läsa rubriker i sin dator. Till slut frågade han mig om tips var han kunde leta. "Lägenhetsförteckning", svarade jag. Tack, sa han och fortsatte sen läsa högt i sitt letande, samtidigt drack han, vad jag antog var kaffe. Han fortsatte att resonera högt och började dividera om intyget.
Det var då jag något irriterad höll på att säga "du kanske kan fråga en kollega om hjälp", men insåg att han förmodligen satt helt ensam hemma utan någon att fråga.
Medan han letade, tänkte jag på hur viktigt det är att se till att arbetskamraterna bara är ett snabbt samtal bort: "Kan du hänga kvar en kort stund så ska jag prata med en kollega."

... det kan bli ensamt

Men vårt samtal fortsatte i samma förvirrade stil. Till slut verkade det lösa sig. Jag hade bråttom, men fick veta att intyget måste gå personligen till min mamma. "Det går fort", sa han, jag skickar det digitalt." "Hon har ingen dator." "Jag skickar det internt digitalt, sen får hon det som brev".
Efter mer än en vecka, har min mamma fortfarande inget intyg.

När många jobbar hemifrån gäller det att hitta vägar så att inte avsaknaden av arbetskamrater leder till psykisk ohälsa eller sämre kvalité.

Hur stöttar vi varandra i ensamarbetet?

Varma Hälsningar

Catharina Nasenius

ExtraDu_Catharina-800 2

Vardagens Dramatiks Webbplats

Vardagens Kommunikationsakademis webbplats

erfarenhet
facebook twitter website